luni, iulie 22, 2024

De ce este importantă repetiția atunci când un copil învață engleză


Deși poate părea obositor și oarecum plictisitor când profesorul insistă pe un anumit subiect în cadrul lecțiilor de engleză, adevărul este că există un motiv serios în spatele zicalei „Practica duce spre perfecțiune”. Ca atare… Știai că în creier au loc schimbări fizice în timpul învățării unei limbi secundare? Practic, se creează noi căi neuronale pentru a procesa și stoca informațiile, iar asta se întâmplă printr-una dintre cele mai importante strategii de învățare a limbilor străine – repetiția.

Da, s-ar putea să fii cuprins de scepticism! Însă oamenii de știință au descoperit că aceste noi căi neuronale devin din ce în ce mai puternice cu cât se repetă mai mult un concept. Totodată, dacă o informație nu este consolidată, căile neuronale devin mai slabe. Cu alte cuvinte, când elevii exersează în mod constant, mintea lor poate construi circuite solide, care îi ajută să învețe și să memoreze mai eficient atât în prezent, cât și ulterior! Activitățile de repetiție, cum ar fi exercițiile de întărire a unor noțiuni, pot fi practicate în multe moduri. Unele dintre acestea includ conversații, învățarea și cântatul melodiilor, citirea și povestirea într-o limbă nouă – în manieră similară cu experiența oferită de școala de engleză online pentru copii Novakid.

Repetiția, utilă pentru consolidarea încrederii

Un alt motiv pentru care repetiția este importantă îl constituie sporirea încrederii, aspect esențial în asimilarea cunoștințelor lingvistice! Cei care studiază o limbă secundară întâmpină probleme la acest capitol, deoarece nu au întotdeauna oportunitatea de a exersa ce învață la școală. Elevii spun adesea că pot înțelege engleza atunci când ascultă vorbitori nativi sau fluenți, dar se blochează când trebuie să spună ceva ei înșiși.

Deci cum ar putea un copil să se simtă capabil de ceva dacă nu a mai făcut sau nu a avut ocazia de a exersa mai des? E posibil să fie copleșit de folosirea unei noi structuri gramaticale atunci când are pentru prima dată o conversație în afara lecțiilor. De aceea, școlile de engleză pentru copii precum Novakid utilizează o strategie de învățare prin reamintire frecventă în timpul cursurilor. Reamintirea constantă îi implică pe elevi în activități bazate pe repetiție, în care revizuiesc informațiile anterioare și învață simultan concepte noi. Această tehnică îi ajută să se simtă încrezători și capabili, deoarece își pot folosi propriile cunoștințe pentru a-și lărgi orizonturile cu fiecare lecție.

Efecte semnificative asupra vocabularului

Nu poate fi trecută cu vederea nici importanța repetiției în învățarea și reținerea elementelor de vocabular. După cum spune și lingvistul David Wilkins: „Fără gramatică, foarte puține pot fi transmise, fără vocabular, nimic nu poate fi transmis”. Micii studenți ar trebui să aibă, în mod normal, acces la două tipuri de vocabular în procesul de învățare a limbilor străine: activ și pasiv. Vocabularul activ este format din cuvintele pe care le înțeleg și le folosesc pentru a comunica, iar cel pasiv este compus din termenii pe care îi înțeleg, dar nu îi folosesc încă.

Partea interesantă? Cercetările au arătat că un cursant obișnuit de clasa a XI-a, care studiază o limbă secundară, are cu 27% mai puțin vocabular activ decât pasiv. Acest lucru înseamnă că deține mai multe noțiuni de vocabular decât știe să folosească atunci când încearcă să vorbească independent. Repetiția este utilă inclusiv pentru echilibrarea vocabularul activ și a celui pasiv. Reprezintă un instrument excelent pentru reducerea decalajul dintre termenii cunoscuți și cei folosiți efectiv, permițându-le elevilor să se exprime liber și să folosească un lexic divers.

De fapt, repetiția este una dintre cele mai vechi și mai răspândite strategii de învățare a limbilor străine – și dintr-un motiv foarte bun, întrucât funcționează perfect! Prin repetiție, copiii ajung să înțeleagă și să folosească limbajul cu încredere și fluență. Ajută-ți juniorul să descopere palpitantul univers lingvistic și programează prima lecție de engleză pentru copii în manieră complet gratuită!