luni, iulie 22, 2024

Camelia Mortici, CEO Morgan Sol: Ce Companii Externalizează Serviciile de Salarizare și De Ce E o Mișcare Inteligentă?

În contextul economic actual, marcat de o volatilitate crescută și de o competiție acerbă pe toate piețele, companiile caută în mod constant soluții pentru a-și optimiza costurile și a-și eficientiza operațiunile. Una dintre strategiile tot mai des adoptate este externalizarea serviciilor de salarizare și resurse umane. Camelia Mortici, CEO al companiei de top în consultanță și servicii de resurse umane, Morgan Sol, ne oferă o perspectivă detaliată asupra acestui fenomen și motivele pentru care externalizarea acestor servicii reprezintă o mișcare inteligentă pentru multe companii.

Externalizarea Serviciilor de Salarizare: Un Trend În Creștere

Camelia Mortici explică faptul că externalizarea serviciilor de salarizare nu este un concept nou, dar a câștigat o popularitate considerabilă în ultimii ani. "Pe măsură ce companiile cresc și își extind operațiunile la nivel global, gestionarea salariilor devine din ce în ce mai complexă," afirmă Mortici. "Normele legislative diferite, fluctuațiile valutare și particularitățile locale fac ca gestionarea internă a acestor aspecte să fie o provocare majoră."

În acest context, externalizarea serviciilor de salarizare către firme specializate nu doar că simplifică aceste procese, dar asigură și conformitatea cu legislațiile locale, reducând astfel riscurile asociate cu erorile sau neconformitățile.

Ce Companii Aleg Să Externalizeze?

În general, tendința de externalizare a serviciilor de salarizare este observată în special în rândul companiilor multinaționale și a celor care operează în industrii cu un grad ridicat de volatilitate și sezonalitate. "Companiile multinaționale sunt printre primele care adoptă externalizarea datorită complexității operațiunilor lor globale," explică Mortici. "Acestea au nevoie de un sistem de salarizare care să fie flexibil și adaptabil la diferitele norme și reglementări din fiecare țară în care activează."

De asemenea, industriile cu fluctuații sezoniere semnificative, cum ar fi retailul și turismul, apelează frecvent la externalizare pentru a putea gestiona mai eficient vârfurile de activitate. "În perioadele de vârf, cum ar fi sărbătorile de iarnă sau sezonul estival, companiile din aceste industrii angajează temporar un număr mare de persoane. Externalizarea serviciilor de salarizare le permite să gestioneze rapid și eficient aceste fluctuații de personal," adaugă Mortici.

Beneficiile Externalizării Serviciilor de Salarizare

Camelia Mortici subliniază că beneficiile externalizării serviciilor de salarizare sunt multiple și variate. Primul și cel mai evident beneficiu este reducerea costurilor. "Externalizarea poate reduce semnificativ costurile operaționale asociate cu gestionarea internă a salarizării," explică Mortici. "Companiile nu mai trebuie să investească în sisteme complexe de salarizare sau să angajeze personal suplimentar pentru a gestiona aceste procese."

Un alt beneficiu major este creșterea eficienței și acurateței. Firmele specializate în servicii de salarizare dispun de expertiza și tehnologia necesare pentru a asigura un proces de salarizare fără erori și conform cu toate reglementările legale. "Prin externalizare, companiile pot fi sigure că toate aspectele legate de salarizare, de la calcularea corectă a salariilor și până la depunerea declarațiilor fiscale, sunt gestionate corect și la timp," afirmă Mortici.

Mai mult decât atât, externalizarea permite companiilor să se concentreze pe activitățile lor de bază. "Pentru majoritatea companiilor, gestionarea salarizării nu este o activitate de bază. Externalizând aceste servicii, companiile își pot concentra resursele și atenția pe ceea ce contează cu adevărat pentru creșterea și dezvoltarea lor," explică Mortici.

De Ce Este o Mișcare Inteligentă?

Camelia Mortici argumentează că externalizarea serviciilor de salarizare reprezintă o mișcare strategică inteligentă din mai multe motive. În primul rând, externalizarea oferă companiilor acces la expertiză de specialitate și tehnologie avansată fără a fi nevoie de investiții semnificative. "Firmele specializate în servicii de salarizare investesc continuu în tehnologie și formarea personalului pentru a putea oferi cele mai bune servicii. Prin externalizare, companiile pot beneficia de aceste avantaje fără a suporta costurile aferente," explică Mortici.

În al doilea rând, externalizarea reduce riscurile asociate cu conformitatea legală. "Legislațiile privind salarizarea sunt complexe și în continuă schimbare. Firmele de specialitate sunt întotdeauna la curent cu aceste modificări și se asigură că procesele de salarizare sunt conforme cu toate reglementările în vigoare," adaugă Mortici.

Nu în ultimul rând, externalizarea permite o mai mare flexibilitate și scalabilitate. "Pe măsură ce companiile cresc și își extind operațiunile, nevoile lor de salarizare se schimbă. Externalizarea permite adaptarea rapidă la aceste schimbări, fără a necesita restructurări interne complexe," explică Mortici.

Studiu de Caz: Implementarea Externalizării la Morgan Sol

Morgan Sol, coordonat de Cameliei Mortici, a implementat cu succes externalizarea serviciilor de salarizare pentru numeroase companii, oferindu-le soluții personalizate și eficiente. Un exemplu relevant este colaborarea cu o mare companie multinațională din sectorul retail, care se confrunta cu dificultăți majore în gestionarea salarizării pentru angajații săi din diferite țări.

"Compania avea nevoie de o soluție care să poată gestiona rapid și eficient salarizarea pentru mii de angajați, respectând în același timp reglementările specifice fiecărei țări," explică Mortici. "Prin externalizarea serviciilor de salarizare către Morgan Sol, compania a reușit să își simplifice procesele, să reducă costurile și să își asigure conformitatea legală în toate țările în care operează."

În Ritmul Pieței: Externalizarea, Cheia Succesului în Afaceri

Camelia Mortici anticipează că trendul de externalizare a serviciilor de salarizare va continua să crească, pe măsură ce tot mai multe companii vor recunoaște beneficiile acestei strategii. "Într-un mediu de afaceri din ce în ce mai complex și competitiv, externalizarea serviciilor de salarizare oferă companiilor avantajele necesare pentru a rămâne competitive și a se adapta rapid la schimbările pieței," afirmă Mortici.

Externalizarea serviciilor de salarizare și resurse umane reprezintă o mișcare inteligentă pentru companiile care doresc să își optimizeze costurile, să își crească eficiența și să își asigure conformitatea legală. Sub conducerea Cameliei Mortici, Morgan Sol continuă să ofere soluții inovatoare și eficiente, ajutând companiile să își atingă obiectivele și să prospere în mediul economic actual.