vineri, decembrie 13, 2024

Gestionarea durerii după artroscopie: 5 sfaturi utile

Artroscopia reprezintă o intervenție chirurgicală minim invazivă folosită pentru diagnosticarea și tratarea problemelor articulațiilor. În timpul acestei intervenții, chirurgul introduce printr-o incizie de mici dimensiuni sub piele un instrument subțire și flexibil, cu o cameră video atașată la capăt. Acest instrument se numește artroscop și ajută medicul chirurg să vizualizeze în detaliu structura și leziunile articulațiilor. Deși este o procedură medicală minim invazivă, iar recuperarea este rapidă în cazul unor pacienți, în anumite cazuri aceștia se pot confrunta cu durere postoperatorie. Iată 5 sfaturi utile despre cum poți să gestionezi durerea după o operație de artroscopie. 

Activitatea fizică ușoară

La recomandările medicului specialist, pacientul poate efectua anumite activități fizice cu impact redus. Acest lucru poate ajuta în gestionarea durerii în cazul artroscopiei de glezna. Mersul pe jos, de exemplu, ajută la îmbunătățirea circulației sângelui în zona afectată, la mobilitatea pacienților și la menținerea tonusului muscular. Medicul poate recomanda un kinetoterapeut pentru un plan personalizat de exerciții fizice, în funcție de nevoile și starea de sănătate a pacientului. Exercițiile fizice trebuie introduse gradual în rutina pacienților, fiind recomandat să înceapă cu activități ușoare și cu impact redus asupra articulației. 

Medicamentele antiinflamatoare

Medicamentele antiinflamatoare cum ar fi ibuprofenul sau aspirina pot ajuta la gestionarea durerii după o operație de artroscopie. Aceste medicamente ajută la reducerea inflamației și la ameliorarea durerii. Tratamentul medicamentos trebuie prescris doar de către medicul specialist. Administrarea medicamentelor se va face conform indicațiilor medicului, iar pacienții nu trebuie să depășească doza zilnică recomandată sau durata de utilizare a medicamentelor. 

În cazul în care pacienții sunt sub tratament medicamentos pentru alte afecțiuni, cum ar fi Neuromul lui Morton, afecțiuni cardiovasculare, diabet sau alte boli autoimune, medicul specialist poate recomanda întreruperea tratamentului.

Aplicarea compreselor cu gheață

Compresele reci cu gheață ajută la reducerea inflamației postoperatorii și la gestionarea durerilor. Pacienții pot aplica gheață timp de aproximativ 15-20 de minute la fiecare oră sau la fiecare două ore, în funcție de necesitate. Gheața nu trebuie aplică direct pe piele deoarece acest lucru poate duce la arsuri și leziuni. Este recomandat să înfășori gheața într-un prosop și să o aplici pe zona afectată pentru a evita probleme ale pielii.

Odihna

Odihna adecvată este foarte benefică în gestionarea durerii în perioada de recuperare postoperatorie. Acest lucru promovează o vindecare mai rapidă și ajută la reducerea inflamației și restabilirea forțelor fizice. Este normal ca după orice intervenție chirurgicală pacienții să simtă nevoia de a se odihni mai mult decât de obicei, în special în primele zile sau săptămâni după procedură.

Dieta echilibrată

Deși nu există alimente care vindecă durerea postoperatorie în mod direct, o dietă echilibrată poate juca un rol important în gestionarea simptomelor în timpul perioadelor de recuperare după artroscopie. Unele alimente au efecte benefice asupra organismului, în timp ce altele ar putea contribui la agravarea durerii și inflamației. Medicul specialist sau un nutriționist poate oferi un plan alimentar personalizat pentru pacienți.