duminică, mai 19, 2024

Decontarea ședințelor de terapie pentru copiii, tinerii și adulții cu TSA

În scopul de a oferi acces la servicii de terapie pentru copiii, tinerii și adulții cu tulburări din spectrul autist (TSA), au fost stabilite norme pentru decontarea acestor ședințe de terapie. Aceste norme, care au intrat în vigoare cu data de 1 octombrie 2023, au fost publicate și includ condițiile de acces la servicii decontante pentru pacienții cu TSA și acreditarea furnizorilor de servicii conexe actului medical.

Accesul la terapie decontată

Potrivit normelor, copiii și adulții cu TSA au acces la maxim 2 ședințe (ore) de terapie decontate pe zi. Aceste ședințe sunt limitate la un număr de ședințe pe lună, în funcție de numărul de zile calendaristice. Tariful unei ședințe de terapie autism decontată prin casele naționale de asigurări de sănătate va fi de 135 lei pentru o ședință de 50 de minute.

Furnizorii de servicii – cabinete psihologice

Prestatorii de servicii, cum ar fi cabinete individuale de psihologie, asocieri de cabinete individuale de psihologie, societăți civile profesionale de psihologie sau organizații non-profit, vor trebui să se autorizeze ca furnizori de servicii conexe actului medical. De asemenea, aceștia vor fi evaluați pentru a putea încheia direct contracte de prestări servicii cu Casele Naționale de Asigurări de Sănătate.

Serviciile decontate

Serviciile decontate pentru persoanele cu TSA vor include servicii de psihoterapie, consiliere psihologică clinică și intervenție de psihopedagogie specială-logopedie. Aceste servicii vor fi furnizate prin utilizarea de intervenții validate științific în tulburările din spectrul autist, inclusiv elaborarea unui plan de intervenție personalizat. Prestatorii de servicii pentru persoanele cu

TSA pot avea specializări în psihologie clinică, psihoterapie, psihologie educațională, psihopedagogie specială și consiliere psihologică.

Sursa foto: pixabay.com