Știai că subsolul locuinței rămâne unul dintre cele mai nevalorificate încăperi? Mulți îl transformă în loc pentru depozitare, dar alternativele sunt mai variate decât par la prima vedere. Beciul a fost conceput special pentru păstrarea în siguranță a alimentelor. Servea, practic, drept frigider, tocmai pentru că păstra în mod constant o temperatură scăzută.
Din anii 50, americanii au început să gândească pivnița ca pe o cameră propriu-zisă, ceea ce a oferit idei noi pentru execuția de proiecte case. Vrei să le abordezi și tu, dar nu știi de unde să începi? Descoperă mai jos tot ce trebuie să știi despre decorarea beciului!
Ce avantaje îți poate oferi amenajarea beciului?
Dacă și tu privești subsolul locuinței doar ca pe un spațiu în care poți depozita diverse lucruri, află că în realitate garantează multe avantaje. Iată doar câteva dintre cele pe care le poți obține în urma unei amenajări inteligente:
- Transformarea beciului într-un spațiu de relaxare sau de fitness poate contribui la îmbunătățirea stării de spirit și a sănătății generale.
- Sporește sentimentul de intimitate și conferă designului un plus de personalizare. Beciul poate deveni un loc de relaxare sau meditație.
- Un beci amenajat modern și în ton cu nevoile personale poate crește semnificativ valoarea unui proiect casa.
- Beciul poate oferi un spațiu de protecție în caz de urgențe precum tornade, inundații sau cutremure.
- Este un mediu ideal pentru anumite alimente sau băuturi. Poate servi, așadar, drept cramă sau bar.
Idei pentru amenajarea beciului
Orice spațiu din locuință trebuie valorificat, chiar și în cazul unor proiecte case mici. Dacă ești o fire creativă și îți dorești să aduci casei un aer unicat, iată câteva idei pe care merită să le ai în vedere:
- Sală de jocuri – Ce-ai zice dacă ai rezerva subsolul pentru momentele de distracție alături de prieteni sau familie? Instalează o masă de biliard sau ping-pong. Nu uita de muzica ambientală și un bar modern.
- Living cozy – Vrei un loc doar pentru tine și gândurile tale? Nicio problemă – beciul devine soluția ideală. Adaugă o canapea confortabilă, perne pufoase, un videoproiector și o bibliotecă. Nu uita de lampadarele sau veiozele cu lumină difuză.
- Loc de joacă pentru copii – În cazul unor proiecte case mici ești nevoit/ă să profiți la maximum de fiecare colțișor. Dacă la parter sau în camera copiilor nu mai ai cum să creezi o zonă de joacă, folosește beciul.
Ce trebuie să ai în vedere înainte de amenajarea beciului?
În mod clar nu poți începe activitățile de planificare și design interior în lipsa unui plan bine pus la punct. Iată câteva aspecte de care să ții cont:
- Asigură-te că beciul este bine ventilat pentru a preveni apariția mucegaiului.
- Verifică izolarea termică a zonei pentru a evita pierderile de căldură.
- Consultă un specialist pentru a te asigura că totul este planificat corect.
- Investește în materiale, finisaje și piese de mobilier mai rezistente.
- Sistemele de iluminat sunt foarte importante – alege-le cu grijă.
Folosește toate încăperile din casă dacă îți dorești mai mult confort și intimitate. Amenajarea beciului este o idee utilă – pune-o și tu în aplicare!