miercuri, noiembrie 6, 2024

5 simptome care indică necesitatea angioplastiei coronariene cu stenturi

Angioplastia coronariană cu stenturi este o procedură minim invazivă care are ca scop restabilirea fluxului sanguin către inimă, prin dilatarea arterelor îngustate sau blocate cu ajutorul unui balon, urmată de implantarea unui stent.[1] Dar cum știi dacă ai nevoie de această procedură? Continuă să citești pentru a descoperi care sunt câteva dintre simptomele ce ar putea indica necesitarea unei angioplastii coronariene cu stent! 

1. Angina pectorală

Angina pectorală sau durerea în piept este un semnal de alarmă emis de inimă atunci când aceasta nu primește suficient sânge oxigenat. Este și unul dintre cele mai comune simptome ale bolii coronariene, una dintre principalele indicații ale angioplastiei coronariene cu stenturi. Angina poate varia de la un disconfort ușor, similar cu o indigestie, până la durere intensă, o senzație de strângere, presiune sau greutate în piept. Această durere se poate extinde la brațe, gât, maxilar, spate sau abdomen și este adesea declanșată de efort fizic sau stres.[2]

Când angina este persistentă și nu răspunde la tratament medicamentos, poate fi un semn că este timpul să afli mai multe despre angioplastie și ce este un stent coronarian![2]

2. Oboseala excesivă

Oboseală excesivă, care apare chiar și în urma desfășurării unor activități ușoare, cum ar fi mersul pe jos sau urcarea scărilor, poate fi un semn că inima nu primește suficient oxigen pentru a-și îndeplini funcțiile.[3]

Este esențial să se solicite ajutor medical dacă oboseala excesivă persistă. Un medic poate evalua simptomele și poate determina dacă acestea sunt legate de boala coronariană sau de o altă problemă de sănătate. Dacă este diagnosticată boala coronariană, o procedură cum ar fi angioplastia coronariană cu stenturi poate fi necesară.

3. Dificultățile de respirație

Dificultățile de respirație, sau dispneea, sunt o problemă comună întâlnită în cazul persoanelor care suferă de diverse afecțiuni cardiace precum angina pectorală, atacurile de cord, insuficiența cardiacă sau fibrilația atrială. Și tensiunea mare are simptome precum dificultățile de respirație. Afecțiuni precum anxietatea, astmul, prezența unui cheag de sânge în plămâni, cancerul sau o infecție toracică, cum ar fi pneumonia, se pot, de asemenea, manifesta prin dificultăți de respirație.[4]

Dacă întâmpini astfel de probleme, este esențial să consulți un medic. În cazul în care dificultățile de respirație sunt cauzate de o afecțiune cardiacă, angioplastia coronariană cu stenturi poate fi o opțiune de tratament.

4. Palpitațiile

Palpitațiile reprezintă acele bătăi rapide, puternice sau neregulate ale inimii, care pot fi declanșate de stres, efort fizic, anumite medicamente sau, în cazuri mai rare, de o afecțiune. Majoritatea palpitațiilor sunt inofensive și nu indică neapărat o problemă de sănătate serioasă. Cu toate acestea, în anumite situații, palpitațiile pot fi un semn al unei probleme cardiace mai grave, care poate necesita tratament medical, în special dacă sunt frecvente ori dacă sunt acompaniate de alte simptome. Pentru a afla cauza exactă a palpitațiilor și a afla dacă ele reprezintă un semn că ai nevoie de o angioplastie coronariană cu stent, adresează-te unui medic cardiolog![5][6]

5. Stările de amețeală sau leșin

Stările de amețeală sau leșin pot fi rezultatul unei deficiențe de oxigenare a creierului cauzate de un flux sanguin diminuat și posibile semne ale unei probleme cardiace. Aceste simptome nu trebuie ignorate, chiar și atunci când sunt temporare sau par a fi neimportante. Dacă ai frecvent stări de amețeală sau leșin, este esențial să consulți un medic pentru a determina cauza acestora și a afla dacă ai nevoie de un tratament anume.[7]

Dacă experimentezi oricare dintre simptomele menționate mai sus, este important să consulți un medic cât mai curând posibil. Diagnosticul precoce și tratamentul adecvat pot îmbunătăți semnificativ calitatea vieții și pot preveni complicațiile grave. 

Disclaimer: Acest articol are scop informativ și nu înlocuiește consultul medical. Pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat, te rugăm să consulți un medic specialist!

Bibliografie: 

  1. „Angioplasty and Stent Placement”, MedlinePlus Medical Encyclopedia, 2014, medlineplus.gov/ency/article/007473.htm. Accesat la 25 Oct. 2024.
  2. „Coronary Heart Disease – Symptoms”, NHS, Oct. 2018, www.nhs.uk/conditions/coronary-heart-disease/symptoms/. Accesat la 25 Oct. 2024.
  3. „Living with Fatigue”, British Heart Foundation, 3 Dec. 2024, www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/wellbeing/living-with-fatigue. Accesat la 25 Oct. 2024.
  4. „Shortness of Breath”, British Heart Foundation, 25 Apr. 2024, www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/medical/shortness-of-breath. Accesat la 25 Oct. 2024.
  5. Bakris, George L. „High Blood Pressure”, MSD Manual Consumer Version, MSD Manuals, 21 Feb. 1445, www.msdmanuals.com/home/heart-and-blood-vessel-disorders/high-blood-pressure/high-blood-pressure. Accesat la 25 Oct. 2024.
  6. “Heart Palpitations – Symptoms & Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-palpitations/symptoms-causes/syc-20373196. Accesat la 25 Oct. 2024.
  7. Thompson, Andrea D, and Michael J Shea. „Fainting”, MSD Manual Consumer Version, MSD Manuals, 2 Aug. 2024, www.msdmanuals.com/home/heart-and-blood-vessel-disorders/symptoms-of-heart-and-blood-vessel-disorders/fainting. Accesat la 25 Oct. 2024.